We zouden gaan kamperen, het zou gaan regenen, kortom we bleven thuis. En omdat je dan toch iets wilt doen zet je de decoupeerzaag in je Combi-Camp.

Afgelopen jaar bij Frank jaloers gekeken naar zijn snelkoppeling om een extra gasapparaat aan te sluiten. Dat wilde ik ook, we gebruiken regelmatig een Cadac en dan moet er steeds een gasfles uit de disselbak losgemaakt worden.

Frank had die koppeling onder het aanrecht gemaakt waardoor het deurtje steeds open moest blijven staan als er een apparaat op was aangesloten.  Dat moet handiger kunnen.

Na wat sneupen vond ik een externe gasaansluiting bedoeld om in Campers ingebouwd te worden. De kosten vielen mee, dus aanschaffen dat ding!

De meest logische plek is links onderin de keuken en daar blijkt gelukkig ook voldoende plek te zijn.

Van een stukje karton een malletje gemaakt en vervolgens de vorm op de keukenbak afgetekend.

En ik ken mijzelf, een foutje is snel gemaakt, dus eerst maar een bakje doen en in ieder geval deze foto's op de site zetten. Wordt zometeen vervolgd!

(drie uurtjes later ...) De klus is klaar. Met enig priegelen en prutsen is de opening met de decoupeerzaag uitgezaagd. (De bovenste snede van binnenuit, de rest vanaf de buitenkant).

Aan de binnenkant moet de gasaansluiting nog gemaakt worden. Idee is op het pijje wat nu uit het doorje steekt zo kort af te zagen dat er nog net een 90 graden knelfitting op past. De gasleiding wordt vervolgens weer 90 graden gebogen en volgt de rand van de bak. (Vlak onder de la langs) Vervolgens onder de 12 volt koppeling van de koelkast door, door de opening naar de ruimte achter de koelkast.

Dan zijn er twee opties.

Een T stukje monteren op de plek waar nu de wartelaansluiting voor de koelkast zit, of het gasbuisje doortrekken tot onder het aanrecht en daar aansluiten aan het montageblokje.

Vermoedelijk door het 2 kraans blokje te vervangen door een driekraansblok zodat elke leiding desgewenst drukvrij gemaakt kan worden.

 

Vervolg (28 april 2010).

Een dag vrij, dus tijd om de handjes weer eens te laten wapperen. Vanaf het kraanjesblok onder het aanrecht moest een gasleiding gelegd worden naar de externe aansluiting. Dat leek allemaal recht toe recht aan maar bleek uren werk te zijn.

De eerste hobbel was het niet helemaal spanningsvrij te zijn van de leiding die vanaf de wagenbak het keukenblok ingaat. Ik heb deze leiding indertijd uit één stuk aangelegd en klaarblijkelijk was dat niet zo goed gegaan als achteraf had gemoeten.  Ik heb de leiding achter onder de wagen doorgezaagd en een nieuw stukje leiding gebogen en met een knelkoppeling aan de oorspronkelijke leiding vastgezet. Deze leiding moet echter een paar bochten vlak na elkaar maken en het buigen van de 8 mm koperbuis gaat erg makkelijk, maar hij moet wel rond blijven. U voelt het aankomen. Na een uurtje buigen en steeds weer passen kon ik opnieuw beginnen. Leiding niet rond genoeg naar mijn zin.

Toen de tweede leiding wel precies paste en rond genoeg gebleven was begonnen met de eigenlijke klus.

Stap één de koelkast demonteren.

Stap twee de externe stroomtoevoer demonteren om voldoende ruimte te krijgen de gasleiding te leggen.

Stap 3 de leiding op lengte maken + 20 cm en het geheel voorzien van een 10 mm plastik omhulsel in de vom van een transparante waterslag.

Vervolgens twee gaten van 10 mm geboord onder de bestaande gasleiding naar de koelkast. Idee was dat de nieuwe leiding daar ongeveer 5 cm onderlangs zou gaan lopen.

Na lang puzzelen een truc bedacht om de leiding zo recht mogelijk te houden. Via de opening van de gedemonteerde 220V aansluiting kan de pasleiding in een min of meer rechte lijn naar het kraanblokje geduwd worden.

Daar de afsluitdop verwijders en met een nieuwe snijring de koperbuis aangesloten.

Het aansluitbuisje van de buitenaansluiting zo ver ingekort dat de 90 graden knelkopeling er nog net op paste. (ongeveer 2 mm speling)

Vervolges de slag in de ruimte achter de koelkast een beetje rond gebogen zodat het laatste stukje door de 220V opening naar binnengetrokken kon worden.

De buis vervolgens zo ver mogeljk in de hoek geduwd en op maat afgekort.

Aangesloten op de 90graden knelpoppeling en het geheel afgeperst. Lekvrij.

Bij het terugplaatsen van de koelkast bleek de 10 mm dikke slang te veel ruimte in beslag te nemen. Met een klein ijzerzaagje een sukje van ongeveer 20 mm breed uit het opstaande randje achter de koelkast weggezaagd en vlak gevijld.

Slag er spanningsvrij tussengelegd en met tiewrapjes geborgd.

Koelkast teruggeplaatst en het geheel past.