Met het steeds goedkoper worden van de LED verlichting schaffen veel combicampers zich dat soort verlichting aan. Veel gebruikt is het Ikea setje dat minder dan € 10,- kost en met een gering stroomverbruik veel licht geeft.

Je kunt die lampjes voeden met de bijgeleverde netadaptor, maar een accu'tje werk ook prima. Daar kan meteen het kraantje op draaien.

Ongeveer anderhalfjaar geleden heb ik laten uitpuzzelen hoe je een CC volledig op zonne energie kon laten draaien.  De totale kosten waren toen nog een belemmering.

Afgelopennajaar heb ik een goedkoop zonnepaneel aangeschaft en daar nu twee weekenden ervaring mee. De resultaten waren minder dan verwacht, maar voor praktsich gebruik ruim voldoende.

Omdat ik de onderdelen bij een groothandel aanschaf zijn de prijzen te overzien. Dus: op de site met het geheel en kijken wie geinteresseerd zijn.

De kosten zijn:

het zonnepaneel, ongeveer  € 57,- (12V, 13 watt, gemeten stroom bij zon 620 mA continue)

de lood accu € 12,-  (loodaccu 12 V 7.2 Ah dus ongeveer 14 uur licht uit een 1 meter lange ledbalk) Een accu met de dubbele capaciteit kost ongeveer € 20,-)

bewaakmodule voor accu € 23,99 (Conrad Zonne-energie laadregelaar 12/24 V/4 A 200013 Belastingsstroom 4 A Laadspanning 13,8/27,6 V)

Onderstaand een paar plaatjes:

zonnepaneel.jpg

 

 

Meepraten over deze aanbieding? Ga naar het forum