Voor realtief weinig geld kunnen op een eenvoudige en veilige manier vier stopcontacten gerealiseerd worden In de vouwwagen zelf.

De stopcontacten (of eigenlijk 'wandcontactdozen') worden op de rand naast het bed gemonteerd. Vlak achter de steun van de tentbuizen. Tijdens het opklappen hoeft het snoer dus niet te bewegen!

Voor verbinding tussen de wagen en de keuken wordt een snoer gebruikt dat niet vastgemonteerd wordt, maar na het opzetten van de wagen, via de reeds aanwezige opening in de tent en de opening achter in de keuken (met flapje) in een stopcontact in de keuken wordt gestoken.

Zelf heb ik diverse Combi_Campvouwwagens gezien met de stopcontacten gemonteerd op het deksel. Een flexibel snoer werd dan vaak gebruikt om de verbinding te maken tussen het deksel en de wagen zelf. In theorie 'mag' dit niet. Vroeger of later zal het snoer breken, tenzij je speciale maatregelen neemt.

De ruimte naast het bed blijkt voldoende groot om vast gemonteerde stopcontacten te kunnen toepassen!

 

Omschrijving realiseren stopcontacten in vouwwagen

1

Benodigdheden:

  1. 2 spatwaterdichte stopcontacten
  2. 1 montagedoos
  3. rol VMVK draad (10 meter, drie aderig)
  4. 2 stukken slagvaste PVC-buis, de grijze dus! (2 en 4 meter) (niet afgebeeld)
  5. 1 bocht 90 graden voor de slagvaste PVC buis
  6. aantal 'zadels' om de buis vast te maken
  7. 'kroonsteentje', groot model
  8. snoer met aangegoten stekker, ongeveer 1,5 meter lang
  9. boutjes en moertjes om de stopcontacten vast te zetten

Er wordt gebruik gemaakt van slagvaste buis om het risico op beschadiging van het electriciteitssnoer zo gering mogelijk te maken. De spatwaterdichte stopcontacten worden gebruikt omdat het in de vouwwagen wel is waar 'binnen' is, maar eigenlijk meer 'buiten'. De dekstel op de stopcontacten voorkomen dat er water of vuil in het stopcontact komt als het niet wordt gebruikt.

2 Bepaal de positie van de stopcontacten. Demonteer het stopcontact. Boor de gaatjes om de stopcontacten vast te zetten. Schroef het stopcontact nog niet vast op de bodem, maar laat ze los liggen. Kijk voor je boort of je niet op een 'onhandige' plek uitkomt! Let vooral op de positie van de eventuele gas- en/of waterleiding!
3

Knip een stuk VMVK kabel af van voldoende lengte. (liever 10 cm te lang dan te kort!) Monteer de kabel in het stopcontact. Zorg ervoor het gat in de doorvoer niet te groot te maken.

Werk zo zorgvuldig mogelijk en zorg ervoor dat de draden niet gedraaid of geknikt liggen. Het is een goed gewoonte om de aarddraad iets langer te houden dan de beide andere draden. Als er hard aan het snoer getrokken wordt en één van die draden raakt los, blijft in ieder geval de aarddraad op zijn plek!

4

Monteer ook het snoer aan het andere stopcontact. U hebt dan alle onderdelen gereed om in de wagen te monteren.

Op onderstaande foto is de montagedoos te zien en het snoer dat de verbinding maakt tussen de stopcantacten in de wagen en het stopcontact in de keuken.

5

Monteer de beide stopcontacten in de wagen en schuif de slagvaste PVC buis over het snoer zodat deze precies past. Op de foto is het stopcontact afgebeeld 'aan de keukenkant'. Om de buis makkelijker om de draad te laten glijden kan een trekdraad gebruikt worden, maar een klein beetje siliconenspray doet echt wonderen!

Monteer de buis nog niet vast in de zadel. Het is dan eenvoudiger om de buis met snoer iets op te tillen zodat de volgende stap makkelijker wordt!

6

Koppel de beide VMVK kabels en het snoer aan elkaar met een kroonsteen van voldoende formaat!

Beter was mischien om de VMVK kabels eerst met drie 'doppen' met elkaar te verbinden en pas daarna de kroonsteen te gebruiken om het snoer vast te maken. Ik wacht de opbouwende kritiek van de deskundigen af!

LET OP: zorg dat de kabels voldoende lengte hebben om makkelijk de verbinding te maken en het geheel weer in de doos te monteren. Op deze foto zijn de slagvaste buizen nog niet gemonteerd!

Goed is te zien dat de montagedoos en de kabels naast het bed liggen en dus niet afgeklemd kunnen worden door het frame van de lattenbodem! Door een slagvaste buis om de kabel te doen en deze met zadels te fixeren wordt het geheel nog veiliger!

Monteer de doos tenslotte aan de bodem en druk het deksel van de doos stevig op zijn plek.

7

Alle onderdelen zitten nu op hun plek. Een slimme doe het zelver heeft voor hij het dekstel op de doos drukje gecontroleerd of alle stopcontacten correct functioneren. Test ALLE stopcontacten! Niets is erger dan denken dat je klaar bent en er klopt ergens iets niet. Zelf heb ik voor de 'test' de stofzuiger gebruikt waarmee ik de wagen heb ontdaan van alle restjes draad en boorsel! Een stofzuiger gebruikt zoveel stroom dat een ondeugdeljke verbinding onmiddeljk door de mand valt!

 

Op de foto's de stopcontacten links en rechts. Merk op dat de buizen de stopcontacten nooit kunnen raken. Het scharnierpunt zit zo heeg boven de stopcontacten dat deze geen enkel risico lopen. Ook de lasdoos, foto rechts, waar alle aansluitingen bij elkaar komen, komt niet in de gevarenzone. De stokken steunen op het bed en de dichtsbijzijnde buis blijft centimeters van de lasdoos vandaan!